Vad händer om ROT minskas?

Efter regeringens förslag om att sänka rot-avdraget från 50% till 30%, flaggas det nu för att en av konsekvenserna kommer bli att svartjobben ökar. Ordförande för fackförbundet Byggnads Örebro-Värmland håller dock inte med och menar istället att byggjobben kommer finnas kvar efter politikernas löften om bostadsbyggandet.

Men åsikterna går isär. Företagarnas regionchef, Kaisa Edenvik, menar att ROT-jobben har lett till mycket positivt och att en minsking av avdraget kan innebära att företag tvingas lägga ned vilket kommer leda till fler svartjobb än tidigare. Hon menar också att det kommer finnas geografiska skillnader. Bostadssatsningar kommer främst att äga rum i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och att de som använt ROT-tjänsterna mest är de ute i de mindre kommunerna.

Skatteverkets siffror pekar på att svartjobben har minskat i byggbranschen, hur detta är relaterat till ROT-avdraget är dock inte helt klart. Enligt en undersökningen av Skatteverket har det skett en förändring i svenskarnas attityd mot svartjobb. Färre anser idag att det är okej att anlita svart arbetskraft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *