Vad är en pub egentligen?

pub gamla stan

Det kan vara svårt att hålla isär alla begrepp inom mat- och dryck. Vad är egentligen en pub, vad menas med en restaurang, vad är en nattklubb och vad innebär en bar. Det finns några skillnader. 

En nattklubb är ett ställe där man kan dansa och där öppettiderna är generösa sett till hur länge man har öppet, en restaurang är ett ställe där man äter och dricker. En bar å sin sida kan vara en del av exempelvis en nattklubb och är en plats där man beställer dryck. 

Pub då? Ja, det är egentligen en enklare typ av bar – en fristående sådan. Ordet pub kommer från engelskans Public House och besöker du de brittiska öarna så kommer du att se ordet PUB på skyltar i stort sett i varje gathörn. Där är kulturen lite annorlunda vad gäller dryck i allmänhet och öl i synnerhet. I Sverige har vi en annan alkoholkultur och behovet av pubar är därmed mindre. Något som dock inte innebär att pubens vara eller icke-vara är en fråga. En bra pub behövs i de flesta städer och samhällen. Detta som en social mötesplats. 

En pub knyter nya kontakter

Den sociala delen är viktigare än den, så att säga, dryckesmässiga. Man går sällan till en pub för att bli berusad, man går dit för att träffa folk och för att kunna njuta av sorl och samtal. Att kunna träffas på ett otvunget sätt är något som vi behöver i våra liv. Man träffas, man beställer varsin öl och man börjar samtala om ditt- och datt. Det är inte mer än så umgänget vid en pub ser ut. 

Finns det exempelvis en trubadur – vanligt under helgerna – så har man även en chans att njuta av lite musik. Kort sagt: en pub är mer av en samlingsplats än någonting annat. Maten (i den mån sådan serveras) och drycken är sekundär: man slinker in på puben för att umgås med andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *