Undvik utbrändhet på företaget

Stress är en livsviktig funktion i kroppen, och i lagom dos är stress faktiskt nyttig för oss och ger oss extra kraft, fokus och energi i pressade situationer. Utan förmåga att känna stress hade vi antagligen inte kommit längre i evolutionen, så det har varit viktigt för vår överlevnad – men idag ser inte samhället ut så. Rena utmattningsdepressioner blir vanligare och kommer sig ofta av höga krav från omgivningen, där till exempel arbetsgivaren kör på utan att kolla upp hur den anställda faktiskt mår. Dessutom bidrar tekniken till att det är svårt att koppla ner idag, och när man upptäcker att det har gått för långt kan det vara för sent, och sjukskrivningen är ett faktum.

Som arbetsgivare är din personal det allra viktigaste verktyget du har, så se till att ta väl hand om dem och investera i deras hälsa och välmående. Det du kan göra som företagare är att utbilda chefer och medarbetare om utmattningssyndrom, lära dem att förstå processen och vad man kan göra för att undvika att gå in i väggen. En annan effektiv och konkret sak att göra är att avsätta tid för att samtala i grupp om hur man mår, och genom att göra det en gång i månaden får du som arbetsgivare hela tiden koll på måendet hos personalen.

Även om dåliga arbetssituationer är en bidragande orsak till utbrändhet tål vi trots allt ganska hög arbetsbelastning, bara det finns tid för återhämtning där emellan. Därför är det en bra idé att belöna teamet med lite extra ledighet när en viktig deadline har nåtts, vilket också tar bort den upplevda pressen av ett konstant leveransfokus. På så vis hinner medarbetarna komma tillbaka inför nästa projekt eller leverans med fullt fokus.

Symptom att vara uppmärksam på om du eller någon annan verkar vara på väg mot en utbrändhet är bland annat irritation, rastlöshet, att man drar sig undan, glömska och sämre koncentrationsförmåga. Se till att sova 7-8 timmar varje natt, ägna dig åt fysisk träning och lär dig känna igen vilka stressorer som oroar dig i vardagen för att kunna släppa dem och slappna av när det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *