Så påverkar färgen på din tapet ditt humör!

Tapetsera

Visste du att valet av färg i ett rum har en förmåga att påverka människan på ett psykologiskt och emotionellt plan? Vissa färger kan faktiskt göra att du känner dig kreativ och fokuserad, andra stressad och uppe i varv och några hjälper dig att slappna av och känna dig lugn. Det här kan såklart vara bra att ha i åtanke när du ska tapetsera eller vill förändra inredningen i ett rum.

Trendmässigt är olika färger och färgkombinationer något som kommer och går, därför är det viktigt att reflektera över vilken stämning och känsla du vill skapa med ett rum. Valet av tapeter för ett rum är därför någonting som är viktigt att både fundera och reflektera över en extra gång. Vilken känsla vill du skapa i rummet och vilket färg kan hjälpa dig att frambringa den känslan? Ska det vara ett rum för avslappning eller kreativitet?

Det kan vara bra att begränsa sig till en skala av tre eller fyra färger i ett rum, annars blir det lätt plottrigt och stressigt för ögat att ta in alla intryck. Färger kan delas in efter enligt tre olika kategorier för hur de påverkar ditt psyke: aktiv, passiv och neutral. Såhär kan en färg påverka ett rum:

  • RödHöjer rummets energinivå och sägs kunna stimulera konversation och passar därför bäst i ett matrum eller vardagsrum.
  • GulKommunicerar lycka och ger energi (precis som solen). Passar bra i badrum, kök och vardagsrum.
  • BlåStimulerar lugn och avslappning och passar därför bra i sovrum, kontor och badrum. Det sägs till och med att färger har en förmåga att stimulera en lugnare andning.
  • Grön: Den färgen som sägs vara mest avslappnande färgen för ögat att ta in. Grön har en lugnande effekt och förebygger stress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *