Stress skadar – Lär dig minska den

En person som har mycket att gör gärna flera saker på en och samma gång. Allt fler har besvär med arbetsrelaterad stress. Hinner man inte med det man tänkt göra kan det då hända att en våg av någon typ av skuld sköljer över en. Detta har förmodligen de flesta av oss upplevt någon gång och då kan det vara bra att ha några övningar att ta till för att reducera stressen. Lär dig att hantera stressen innan det går så långt att stressen styr dig.

Hitta balans. Se till att skilja på arbete och fritid och hitta en balans som passar dig. Stress framkallas inte alltid av arbetet, men symptomen kan ofta påverka det.

Var medveten. Förstå hur dina begränsningar ser ut och sätt rimliga mål. Du kan inte vara bäst på allt och bör inte jämföra dig med andra. Gör det bästa du kan av av den unika kompetens och erfarenhet du besitter.

Avsätt tid. Se till att avsätta tid för reflektion, utveckling och glädje. Försök att se till att avsätta lite tid då du planerar dina dagar för att lämna rum för det oförutsedda. Minst lika viktigt är det också att du får egentid.

Strukturera och prioritera. Se över vad som viktigt just nu och vad som är mindre viktigt. Det som inte är lika högt prioriterat just nu kan du ta hand om sedan. Gör en lista över din dag och vad du behöver göra för att sedan beta av. På så vis skapar du enkelt struktur och du får ett bra perspektiv på din dag. Selektera sådant som du inte kan påverka och överlåt det till någon annan. Välj det som ger dig glädje.

Analysera dig själv. Hur ser ditt stressmönster ut och hur brukar du reagera? Vilka situationer upplever du som stressiga? Börja med att analysera dig själv och fundera sedan över hur du kan påverka dessa situationer.

Lätta på hjärtat. Förmodligen är du väldigt medveten om vad du själv tycker och känner för saker, men ibland kan man också behöva tala högt om det. Det är alltid bättre att säga ifrån än att bära på ilska och irritation. Det gynnar varken dig själv, eller någon annan.

Motion. Att vi bör röra på oss är ingen nyhet, men det är värt att påminna om. Regelbunden motion bidrar till ökad fokuseringsförmåga och uthållighet. Det behöver inte vara mer avancerat än att gå eller ta cykeln till jobbet eller kanske springa i trappen eller starta någon typ av motionsgrupp på jobbet.

Avkoppling och återhämtning. Lär dig att slappna av då du känner att du är upp i varv. Se till att få bra med sömn, eftersom att kroppen behöver ungefär 7 timmar av den. Djup sömn är särskillt viktigt för kroppens återhämtning. Ta så väl små pauser, som långa semestrar. Avbrott kommer göra dig gott på många nivåer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *