Säkerhetstest: Här är badrummets svagaste punkter

VVS Installatör Gävle

Även det bästa av badrum har sina svaga punkter. En av Comforts egna VVS specialister, Christer Eklund, tipsar om var du ska hålla lite extra koll.

En av de absolut svagaste punkterna i ett badrum är golvbrunnen.

– Speciellt om den är installerad före 1991. Felaktig anslutning på tätskikt är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador – och förr monterades dessutom golvbrunnen infräst i spånskiva. Nu sätts den i en monteringsplatta i träbjälklag, säger Christer – VVS Installatör i Gävle.

Men det finns fler potentiella problem kring badrummets golvbrunn.

– Gjutjärnsbrunnar kan rosta sönder och på äldre golvbrunnar i träbjälklag kan infästningen vara dålig. Dessutom kan det vara obefintliga anslutningar för tätskikt.

Badrummen i äldre hus är till råga på allt anpassade för en helt annan tid.

– Vi använder badrummen på ett helt annat sätt nu och det är inte tätskikten i riktigt gamla badrum gjorda för, säger Christer Eklund.

I princip alla av badrummens svaga punkter kan man gå igenom och förbättra vid en renovering.

– Gjutjärnsrör bör alltid bytas. Och sitter det gamla vattendelare dåligt placerade bakom badkaret bör de tas bort – de är i princip omöjliga att få täta för plattsättaren.

Felaktiga golvlut är också en extremt svag punkt i ett badrum.

– I värsta fall kan vattnet rinna över tröskeln och ge en rejäl vattenskada. Och även om det inte går så långt är det inte bekvämt att ha vatten på fel ställen i badrummet, säger Christer Eklund.

Det finns några enkla sätt att rå på några av badrummets problem.

– Ta tag i stopp i avlopp och golvbrunn direkt, åtgärda alltid läckande kranar och säkerställ god ventilation. Installera gärna en fuktstyrd badrumsfläkt – badrummet kan behöva hjälp att hantera fukttrycket efter en dusch.

Källa: http://www.comfort.se/artikel/sakerhetstest-har-ar-badrummets-svagaste-punkter/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *