Så kan utvecklingen av företagets förhållningsstrategi ge dig fler fans

Bland allt användargenererat innehåll som finns i världen idag kan det vara svårt att sticka ut. Många företag spenderar mycket tid och pengar på att utveckla innehåll men få förstår verkligen hur man knyter an till läsarna – genom att utveckla en förhållningsstrategi.

En förhållningsstrategi är en värdefull innehållsstrategi som tillåter företag att ta sig in i konsumenternas huvud. Eftersom konsumenter i allmänhet är mer sammankopplade med varandra än med ett företag är utvecklingen av ett särskilt perspektiv på saker och ting ett bra sätt att marknasföra sig direkt mot kunder och öka trovärdigheten. Dessutom kan en tydlig förhållningsstrategi hjälpa er att bredda företaget som ett positivt, upplyst och framåtsträvande företag i er bransch.

När det kommer till marknadsföring så är en förhållningsstrategi varumärkets sätt att se på världen och särskilda situtationer. Ett starkt och välutvecklat förhållningssätt ger varumärket och produkten en personlighet autencitet och gör det lättare för varje individuell kund att ta in information. Företag runt om i världen fokuserar på förhållningsstrategi och många gånger visas det i företagens ståndpunkt på viktiga kulturella eller sociala händelser. Kunderna vill veta hur företagen känner och vad som driver deras verksamhet. När kunder kan relatera till ditt synsätt är de mycket mer benägna att vara lojala till ditt varumärke.

Varför är en förhållningsstrategi viktig?

“En förhållningsstrategi skapar ett ramverk för en bredare konversation kring en rad ämnen som hjälper dig att forma ditt varumärke i kundens ögon.”

Med detta i åtanke är det uppenbart att ett väldefinierat synsätt är ett starkt och värdefullt sätt för ett företag att öka sin samverkan med kunderna. Kunderna idag är väldigt drivna av värderingar och vill ha en produkt som står för samma sak.

Exempel: Efter att H&M nämndes som ett av värdens mest etiska företag 2014 på grund av företagets bolags- och produktionsstandard så blomstrade affärerna. Detta beror på att folk är mer benägna att handla från företag de ser upp till (tänk bara på alla som bojkottat företag på grund av deras anställdas låga löner, dåliga arbetsvillkor och utnyttjande av svältlöner). Kunder bryr sig om vad företaget de handlar från står för och är mer benägna att dras till företag som uttrycker ett perspektiv som är i enlighet med deras.

Tre företag som har ett empatiskt och framgångsrikt förhållningssätt

Patagonia

Ett välkänt märke med kläder och redskap för en utomhuslivsstil, som i flera år har exemplifierat kraften i att ha en bra förhållningsstrategi. Patagonia har gjort det solklart att de bryr sig om sitt organisatoriska ansvar, betala alla anställda och producenter en rimlig levnadslön, rättvisa och trygga arbetsförhållanden och hållbarhet i en rad välskrivna ställningstaganden. Deras synsätt finns tapetserade över hela hemsidan och står med i allt från deras produktbeskrivningar till deras kataloger. Genom att omge sig med denna förhållningsstrategi har de lyckats enormt med att dra in höga inkomster och likasinnade kunder. Dessutom har detta ekologiska och etiska synsätt gjort dem till en ledande leverantör för klädsel för utomhusaktivitet inom en rad områden och har gett dem möjlighet att finansiera likasinnat miljöarbete, som bara tjänar dem i att ytterligare etablera sig i sitt område.

Mozilla

Kända för sin stora uppmaning till Microsoft att ta bort aggressiva och begränsade användarmöjligheter har Mozilla blivit en folkhjälte i den öppna webbrörelsen. Tack vare sitt starka förhållningssätt har Mozilla nu blivit en virtuell ledstjärna för användarvänlighet och  frihet på webben. Det är tydligt att Mozillas privilegium inkluderar värden som det egna valet, kontroll, möjlighet och jämlikhet för alla webbanvändare och företaget går till och med så långt att de påstår att de etablerat sig själva som ideella för att bättre framföra detta till användarna. Just för att de är så frispråkiga kring sina krav på användarnas val är det troligt att Mozilla drar likasinnade användare till sig som är missnöjda med andra tillgängliga tjänster.

Apple

Vem som helst som någonsin läst biografin om Steve Jobs förstår att han fick Apple så stort (nu en av de mest värdefulla företagen i världen) tack vare kraften i förhållningssättet. Jobs antog att konsumenterna ville ha en produkt som var snygg, intelligent och unik och han hade rätt.

Dessutom var Jobs överdrivet fokuserad på skärningspunkten mellan konst och teknologi och på vilket sätt denna kombination kunde skapa en produkt som krävdes för att göra en skillnad i världen. Nu för tiden dominerar Apple konsekvent alla varumärkesundersökningar och har byggt upp vad som möjligtvis är den mest lojala kundbasen i hela teknikbranschen. Det här är ingen slump såklart, och beror på på det faktum att Apple alltid har varit suveräna på att definiera sitt synsätt – innovation, intelligens, skönhet och kreativitet. Som ett resultat av detta kommer konsumenterna att bli lockade till samma ideal och påverkat av Apples marknadsföring har de tveksamma inom teknik och produktion fallit hårt för varumärket. Apple är och har alltid varit bra på att hjälpa deras kunder att förstå precis vad de står för och vad de inte står för.  Apples kunder känner att de känner företaget och är därför lojala mot teknikjätten och varje produkt de släpper.

Utveckla en förhållningsstrategi – fem saker att komma ihåg

Att utveckla en förhållningsstrategi är ett bergsäkert sätt att ta sig bortom innehåll och försäkra sig om att ditt företag verkligen gör ett intryck. Detta i sin tur är det enda sättet att försäkra att kunderna inte direkt glömmer bort ditt varumärke eller produkt så fort de lämnar din hemsida eller affär. En definierad, välskriven förhållningsstrategi är ett säkert sätt att garantera långsiktiga affärer och lojala kunder som återvänder.

1. Få det att handla om kunden

En stor del av ett effektivt förhållningssätt är att försäkra dig om att ditt budskap gäller för din kund. På samma sätt som att ingen gillar att prata om en självupptagen skrytmåns vill kunder inte höra i all oändlighet om vad du gör och varför det är så bra. Kom ihåg att de behöver förstå exakt hur du gör det du gör, som i det tidigare exemplet med Patagonia och deras organisatoriska ansvar och, mer specifikt, deras löfte att skydda arbetstagarnas arbetsvillkor.

Först och främst behöver kunderna förstå hur och på vilket sätt ditt företag påverkar eller gynnar dem. Den stora delen av all info kring ditt förhållningssätt ska ägnas åt att ge användbar information och statistik över ämnen som intresserar kunderna  och hjälpa dem förstå hur ditt företag kan gynna deras livsstil. Är dina kläder mer hållbara? Har produkterna längre livstid? Är de ekologisk tillverkade? Fokusera på fördelarna för kunden och i gengäld kommer de älska dig.

2. Kliv in i samtalet

Hela syftet med ett förhållningssätt är att kliva in i det stora samtalet. Vem eller vilka är också med och hur kan du bli en av dem? Ett bra sätt att göra detta är genom att skapa innehåll som skrapar på ytan av den större konversationen (Apple kunde skriva om teknisk oro, till exempel) som kunderna är intresserade av.

Det här innehållet ska inte vara fokuserat på sälja ditt företags produkter och borde faktiskt inte ens nämna dem. Istället bör det fokusera på att utveckla innehåll som är inriktat på ert förhållningssätt, innehåll som era kunder kommer att tycka är intressant, engagerande, upplysande, värdefullt och inspirerande.

3. Undvik att bli stridslysten

Kunder gillar företag med värderingar, men de kommer inte att uppskatta ett företag som gör världen till sin uppgift i varje enskild sak. Detta visar sig helt enkelt som stridslust vilket inte är en bra egenskap för ett företag. Var passionerad, men välj dina strider. Sikta på att vara engagerad och inspirerande snarare än småaktig och gnällig. Kunder värderar intelligens över envishet.

4. Paketera det snyggt

Om du basunerar ut din förhållningsstrategi på nätet men ingen finns där för att se och läsa det, hände det då? Liksom de flesta saker är en förhållningsstrategi ganska värdelös om det inte är förpackat korrekt och skapat för att vara så delbart och socialt som möjligt. Lägg dina ansträngningar på att skapa innehåll kring ditt förhållningssätt som kapslar in företagets filosofi och värderingar men som också gynnar dina kunder och gör att det är något de vill dela med sina vänner. Det här är det bästa sättet att sprida ordet om ditt företags värderingar och kan vara ett effektivt sätt att dra till sig nya kunder om det görs på rätt sätt.

5. Var äkta

Ett falskt förhållningssätt är ungefär lika uppenbart som att neka en näsoperation, för folk kommer att märka det. Av denna anledning är det viktigt att angripa ditt förhållningssätt från ett autentiskt perspektiv och att delta ärligt under hela insatsen med ditt förhållningssätt.

Ta reda på i vilken kanal folk pratar om de saker som ditt företag är intresserade av och ge dig sedan in i diskussionen. Prata med konsumenter, kommentera deras tankar, svara debattörer och skapa innehåll som behandlar aktuella ämnen utifrån ert förhållningssätt. Konsumenter uppskattar ärlighet och att visa ditt mest ärliga ansikte utåt kommer att ge dig god lönsamhet.

Gjorde du rätt? 8 frågor till dig när du tar fram en förhållningsstrategi

Det finns flera frågor som innehållsmarknadsförare kan fråga sig själva när de tar fram sin förhållningsstrategi. För att tjäna läsaren så bra som möjligt ska förhållningsstrategin leva upp till följande kriterier.

  1. Är det hjälpsamt?
  2. Är det generöst?
  3. Förser det värdefull information?
  4. Visar det på expertis?
  5. Är det flexibelt?
  6. Är det vänligt?
  7. Uppmuntrar det till interaktion hos läsaren?
  8. Är det slutgiltigt?

Dessa frågor kan hjälpa företag att bestämma huruvida innehållet de skapar verkligen bidrar till ett bra förhållningssätt och kan hjälpa dem i arbetet att sprida värdefull information till sina kunder.

Till skillnad från vanligt innehållsskapande är ett förhållningssätt ett särskilt sätt att kommunicera med kunder. Förhållningssätt är mer organiska än många definierade och stela innehållsstrategier och ger kunderna mer ärlig, värdefull och hjälpsam kommunikation om företaget som de är intresserade av att handla från. När det görs bra kan en bra förhållningsstrategi dra in nya kunder till företaget och få befintliga kunder att sprida ordet och förbli lojala i många år. Alla starka företag utvecklar ett förhållningssätt som är lätt att identifiera och som är unikt för deras område och hjälper dem att bredda sig, låter dem sticka ut på marknaden. Dessutom är en förhållningsstrategi ett idealiskt sätt för företag att finnas på en viktig plats där deras varumärke och produkter möter det samhället i stort.

Varför ditt företag bör bry sig om att ha en förhållningsstrategi

Vad står ni för?

Dina kunder kan nämligen vilja veta.

Det här är den överlägset mest värdefulla komponenten av att utveckla ett företags förhållningsstrategi – låta kunderna se in och se exakt vad som verkligen får företaget att rulla. När ett företag är villiga att visa sina värderingar utåt har de en stor chans att locka till sig nya kunder och göra sig ett namn i en alltmer konkurrensutsatt och mättad värld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *