Så får du högre lön

Att jämföra med marknaden

Vad tjänar andra egentligen? Kolla upp vad kollegorna tjänar både när det gäller ingångslön och i samband med att du får nya arbetsuppgifter. Är du intresserad kan du även kolla upp hur lönestatistiken ser ut för enskilda yrken, i olika kommuner och i olika åldersspann. Lönestatistiken är en fingervisning huruvida din lön ligger på rätt nivå eller ej.

Hur gör jag? Jämför och se vart din inkomst ligger i förhållande till lönerna i statistiken. Är lönen för låg är det ett tungt argument för att den ska höjas.

Tänk dock på att akta dig för att nämna kollegornas inkomst i lönesamtalet, risken är att det istället går snett.

Att tjäna pengar- åt företaget!

Din lön ska sättas utefter din prestation. Ser man att någon hjälper företaget att tjäna pengar är det lätt för företaget att belöna denne. Detta är något som ofta fungerar om ditt jobb är mätbart i valuta, exempelvis om du är säljare eller konsult. Dock ger det generellt bra utdelning även inom övriga yrken där resultat kan uppvisas.

Hur gör jag? Kolla upp hur mycket pengar företaget genererar i din tjänst och använd det som underlag under lönesamtalet. Gör en uppskattning och sätt en summa på vad du tycker att din prestation är värt i lön. Var realistisk och argumentera i förhållande till dina fakta, i detta fall är det stor chans att chefen håller dig om ryggen

Att påminna om förra årets löften

För arbetsgivaren är det enkelt att utlova ett bättre lönepåslag till nästkommande år. Ta för vana att alltid skriva ned era överenskommelser så att du vid nästa lönesamtal kan påminna din arbetsgivare om det vid nästa lönesamtal.

Hur gör jag? Viktigt är givetvis att du ser till att du till nästa lönesamtal har gjort din del av vad ni kommit överens om för att sedan bolla över till arbetsgivaren. På så vis blir det svårt för arbetsgivaren avvika från ett tydligt löfte.

Att passa på när företaget går bra

Var inte rädd att ställa högre krav, speciellt i stunder som när företaget går bra. Det kommer förmodligen inte ett bättre tillfälle. Presterar du bra och organisationen har medvind är möjligheterna stora att arbetsgivaren kan komma att belöna enskilda prestationer.

Hur gör jag? Visa för arbetsgivaren vad du presterat och hur det genererat vinst till företaget.

Att påminna om det som är nytt

Förmodligen är det så att arbetsgivaren inte känner till allt nytt som du gör eller kommer ihåg allt du presterat under det gånga året.

Hur gör jag? Ta för vana att skriva ner samtliga nya arbetsuppgifter och ansvarsområden du tagit dig an sedan förra lönesamtalet. Detta så du inte ska glömma något i samband med löneförhandlingen.

Att byta arbete

Vill du höja lönen rejält kan ett effektivt sätt vara att byta jobb. Även om du vill stanna kvar på din nuvarande arbetsplats kan du på detta vis bli medveten om vilken inkomst du skulle kunna ha på ett annat företag.

Hur gör jag? Sök jobb som känns intressanta och ange olika löneanspråk, sedan återstår det att se om du blir kallad till intervju. Ditt självförtroendet stärks förmodligen och du kan faktiskt tacka nej till arbetet.

Att ta reda på lönekriterierna

Flertalet arbetsgivare är otydliga kring hur förväntningar och värderingar ser ut. Är du förberedd och vet vilka kriterier som gäller när arbetsgivaren lönesätter, är det lättare för dig att argumentera.

Hur gör jag? Fråga din arbetsgivare vad du kan göra för att höja din lön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *