ROT & RUT

I och med året 2016 skedde det stora förändringar gällande ROT- och RUT-avdraget. Avdragen skulle sänkas och många renoveringssugna privatpersoner påskyndade reparationer och ombyggnationer inför sista anmälningsdagen. Det blev till en stor snackis som spred sig och förbryllade många människor. Själv funderade jag inget särskilt på det men har hört diverse historier från bekanta om hur de tidigarelade sina projekt på grund av detta. Men vad är det som har förändrats egentligen?

ROT, som är en förkortning för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, är en skattesubvention eller ett avdrag som privatpersoner är berättigad till när de beställer en tjänst inom något utav de tre ovannämnda områdena. Detta ROT-avdrag beslutades att sänkas från och med 1 januari 2016 från 50 procent till 30 procent av den totala arbetskostnaden. Det maximala utrymmet är däremot fortfarande 50 000 kronor oavsett ålder.
RUT däremot, som istället står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, skulle istället halveras till 25 000 kronor för personer under 65 år men med 50 procent avdrag av arbetskostnaden. (Skatteverket)
Vad resulterar detta i? Du som exempelvis ska anlita snickare för renovering hemma, med en arbetskostnad på 10 000 kronor, betalar idag 7000 kronor istället för det tidigare 5000 kronor.

Du må förvisso få mindre avdrag nu än tidigare men du kan fortfarande spara mycket av din privata ekonomi. När jag nyligen skulle måla fasaden på mitt fritidsboende utanför Göteborg så behövde jag en byggnadsställning. Jag gick in på internet och sökte på “hyr ställning Göteborg” och fick fram företaget rentgreen.se.  Det jag upptäckte i samband med bokningen var att jag kunde få 50% avdrag av monteringen som Rentgreen hjälpte mig med eftersom att den räknas som en hushållsnära tjänst, något som jag från början helt hade missat.

Det jag lärde mig av det här var att vi fortfarande kan få 50% lägre kostnad av exempelvis montering trots förändringen av ROT- och RUT-avdraget. Det hela blev i slutändan till en billig affär med god professionell service, något jag varmt kan rekommendera nästa gång du behöver en byggställning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *