Nytt kollektivavtal efter förhandlingar

Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation och Jusek/Sveriges Ingenjörer/Civilekonomerna har tecknat nytt kollektivavtal inom bankområdet efter förhandlingar.

Några nyheter i avtalet är bl.a. nytt löneavtal med förtydligande av löneprocessen för att underlätta för de lokala parterna. Det innehåller även tydligare riktlinjer för de lokala parternas ansvar och skyldigheter. Det nya löneavtalet ställer också krav på motiveringar när en tjänsteman får ”ringa eller ingen löneökning” vid ett lönesamtal.

En annan nyhet är tillgång till partsgemensam lönestatistik vilket gynnar de lokala akademikerföreningarnas möjlighet till uppföljning av löneprocessen. CSN-berättigade studenter får nu även bibehålla visstidsanställning efter avslutade studier. För den som varit visstidsanställd och sedan provanställs får nu en förkortas provanställningstid med upp till sex månader.

De begränsningar som tidigare funnits i avtalet gällande anställningar efter ordinarie pensionsålder har nu ändrats och avtalet är därmed åldersneutralt.
Avtalet är inte uppsägningsbart förrän 2019/01/01.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *