Nya tjänstebilsregler på gång – vad gäller?

operativ inköpare

Klimatsmarta fordon kommer att öka

Om förslaget gällande nya tjänstebilsregler går igenom träder det i kraft 1 januari 2018 och genom detta förslag vill regeringen öka andelen elbilar och laddhybrider kraftigt. För företag och privatpersoner påverkar det givetvis hur man behöver tänka kring valet av tjänstebil. Om förslaget går igenom så kan det redan nu vara bra för ditt företag att sätta sig in i och planera för nya val av tjänstebilar. Vi guidar och ger exempel nedan.

Följ med på resan du också – och spara pengar och miljö!

Vill du vara med och skynda på omställningen till hållbar bilism? Samtidigt som du spar pengar. I den allmänna debatten höjs röster för att fler ska välja klimatsmart. Ett val som blivit enklare nu när det finns så många nya modeller att välja på. På Gröna bilisters hemsida kan du bland annat se vilka bilar som vunnit pris som miljöbästa bilar samt att du kan räkna ut vad din miljöbil skulle kosta.

Ny bonus

Regeringens nya förslag inom tjänstebilssektorn innebär en bonus på 60 000:- för elbilar med noll koldioxidutsläpp, 45 000:- för bilar med 1–35 g/km (det är exempelvis bilar med räckviddsförlängare och laddhybrider med stora batterier), samt 35 000:- för bilar med 36–50 g/km. Och vem vill inte bidra till en renare värld samtidigt som det blir billigare?

Stora skillnader i fordonsskatt

En extra morot är att fordonsskatten blir olika, enligt ett förslag blir det skattefritt att köra en bil som släpper ut 0–50 g/km CO2, oförändrat (360:-) för 51–95 g CO2. Bilar som släpper ut mer än 95 g straffas med 11:- per extra gram om du har en bil som går på förnybara bränslen, och 22:- per extra gram om du har en ”fossilbil” (bensin- eller dieseldriven).

Hjälp med hållbara inköp

Det kan vara en djungel att sätta sig in i alla regler som gäller och samtidigt viktigt för att göra de mest lönsamma inköpen och ta det bästa besluten för ditt företag.  De flesta större och mellanstora organisationer behöver en operativ inköpare. Men du kan va lugn, det finns hjälp att få. Ett bolag som är specialiserade på inköp och hjälper andra företag med inköpsanalyser, hållbara inköp och arbetar med att förbättra lönsamheten hos svenska företag är Inköpsdesign. På deras hemsida kan du läsa mer om deras tjänster och expertis.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *