Hetast på arbetsmarknaden år 2017

Vi vet att utbildningen är ett bra sätt att undvika arbetslöshet. Men vilka utbildningar har stört chans att leda till ett jobb efter examen? Studier gjorda av fackförbundet Saco visar att du som studerar till tandläkare eller audionom har störst chans att få jobb under 2017.

– Ungdomarna ska först tänka på vilka de är och vad de drömmer om att göra. Men sen måste de vara lite realister också, säger Eva Oscarsson, utredare för arbetsmarknadsfrågor på Saco.

År 2011 låg arbetslösheten i genomsnitt på 7,5 procent där 3,7 procent av dessa var akademiker. Framtidsutsikterna inom en rad olika akademikeryrken ser positiva ut då stora pensionsavgångar skapas inom yrken som till exempel apotekare, kemister, läkare och lärare. Det är dock viktigt att inte stirra sig blind på alla yrken som finns presenterade på olika topplistor, utan i första hand tänka på om man passar för yrket man väljer att studera inom.

Det ser ljust ut för tandläkare

Tandläkare är ett yrke som det väntas att vara brist på längre fram. Även cytodiagnostiker är en del av samma smala yrke, som dessutom kräver legitimation och lång utbildning. Att konkurrensen som tandläkare kommer vara relativt liten år 2017 är något som glädjer studerande. Jättebra, tycker Olivia Mette Frederiksen, 21, som studerar till tandläkare och är inne på sin femte termin av utbildningen.

– Det känns verkligen skönt, även om jag vetat länge att jag ville bli tandläkare, säger Olivia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *