Entreprenörer måste lära sig om PR och digital marknadsföring

Det är uppenbart att många entreprenörer som startar en verksamhet kämpar för att marknadsföra sig via digitala kanaler. Många av dessa spirande företagare är ofta ledda av personer som absolut är bra säljare och utvecklare, men som saknar erfarenhet av digital marknadsföring och PR. För dig som är en entreprenör i startgroparna kommer här tre saker att ha i åtanke kring digitala medier och PR, så att du kan se till att ditt företag blir konkurrenskraftiga inom ditt område.

Ha förståelse för det viktiga med sök

Du vet antagligen hur man gör när man googlar, men förstår du hur de fungerar? Kolla in Search Engine Lands video för en grundlig och snabb introduktion till sökmotoroptimering så förstår du hur du ska göra för att ditt företag ska positionera sig högt för de relevanta söktermerna.
Visste du också att sökmotorer samlar en mängd relaterad information om söktrender och konsumenternas användning av mobila enheter som företagare kan gräva ner sig i för omvärldsbevakning ? På så vis går det att få reda på vad målgruppen söker efter och gör att det är möjligt att justera marknadsföringen för att göra det mer engagerande och relevant.

Majestic.com erbjuder ett verktyg som heter Site Explorer som företagare kan använda för att få reda på vilka webbsidor som länkar till ett företags hemsida. Många experter på sökoptimering använder det eftersom sökmotorer som Bing och Google värdesätter högkvalitativa länkar. Verktyget kan användas för att räkna ut vilka bloggar eller onlinetidningar som länkar till din hemsida, eller till dina konkurrenters sidor, så att du kan sammanställa en medieförteckning över relevanta bloggare och journalister att kontakta.

Det är på egen risk du ignorerar sökmotorer och de uppgifter de har. De är fantastiska informationskällor som kan hjälpa till att informera och driva din marknadsföringsstrategi som du behöver för att din verksamhet ska växa.

Ha förståelse för finessen med marknadsföring i sociala medier

Entreprenörer utan mycket erfarenhet av marknadsföring jobbar med missuppfattningen att en framgångsrik plan för sociala medier inte ska kosta så mycket. De har också orealistiska förväntningar om att varje inlägg som görs på sociala medier eller bloggar ska bli viral på en gång. Men organisk räckvidd i kanaler som Twitter och Facebook har minskat dramatiskt i takt med att fler företag går med i dessa nätverk i förhoppningen om att konsumenterna ska få en glimt av deras produkter eller tjänster. En mer sofistikerad taktik med övertygande bilder och filmer med fängslande innehåll behövs för att människor ska bli intresserade och engagerade.

Omvärldsbevakningen, designarbetet, det taktiska utförandet och det framgångsrika resultatet kräver ansträngning och kostar pengar. Om ditt företag inte kan åstadkomma organisk spridning måste du investera i Twitter, LinkedIn och Facebooks annonseringsprogram för att locka blickarna till dina produkter eller tjänster. Bra digital exponering kostar pengar – avsätt medel för att få det att hända. Tänk inte bara i termer om avkastning och hur många försäljningar du lyckades med när du lägger pengar på sociala medier. Se till att räkna pengarna du sparar på omkostnader för telefonförsäljning eller anställningar för kundservice.

En PR-plan kräver kunskap och ett sammanhang

Tack vare sociala och digitala medier har linjen mellan PR och marknadsföring blivit otydlig. En del företagare vill ha en hybridlösning av marknadsföring och PR för att hjälpa dem att få ut sitt budskap. Alldeles för ofta anser dock företagare att PR-arbete är lätt som en plätt för någon med kontakter till olika journalister. De verkar tro att det bara är att skicka ut några mail och att alla tidningar kommer att skriva om det dagen efter, kanske att Mark Zuckerberg kommer att ringa för att köpa företaget. Men journalister kan skriva om så många saker och har en mängd ämnen att välja bland. Lär dig hur PR-processen fungerar och hitta bra historier om vad som händer runt om och i ditt företag. De nya funktioner företaget precis har släppt är inte en bra historia – såvida inte ditt företag är Facebook och kommer att påverka miljoner människors liv.

En pressrelease om ditt företag ska ha en intressant hake som talar om för journalister varför läsarna kommer att bry sig. Bra PR har lika mycket att göra med kontakter som sammanhanget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *