Spar tid och pengar med CAD-teknik

Computer-aided design (CAD) en teknik som är en viktig del inom produktutveckling. Enkelt förklarat kan man säga att det är ett digitalt verktyg som används inom konstruktion och arkitektur. Med CAD-teknik använder man olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. Via skiss och ritteknik kan man med CAD realisera en idé till styrinformation för att tillverka och utveckla en produkt.

CAD-tekniken började användas redan på 1970-talet men det var under 1980- och 1990-talen som utvecklingen tog riktig fart. Till en början användes den till att försöka efterlikna handritade byggnadsritningar. Tack vare den snabba utvecklingen gjorde man det möjligt att snabbt producera 3D visualiseringar med verklighetstrogen simulering av formgivning utan prototyper och möjlighet att integrera ritningar med databasprogram.

Det är inte bara de stora industrierna som bilindustrin, varvsindustrin och rymdforskning som  som använder sig av tekniken utan även du som privatperson kan få hjälp av CAD-teknik. T ex om du skall bygga en ny trappa. Många trapptillverkare, t ex Trappteknik, använder den senaste CAD-tekniken och tar fram trappritningar med största precision för din nya trappa. Dessutom används samma teknik för skapa dataanimering i animerade filmer och specialeffekter i vanliga filmer.

CAD-tekniken spar både tid och pengar i tillverkningsprocessen och med den ekonomiska vinst som finns att tjäna på CAD kommer tekniken högst troligt att fortsätta utvecklas i snabb takt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *