Att få barn via äggdonation

Äggdonation

Det finns kvinnor vars äggledare inte fungerar som de ska, som innebär att de inte producerar ägg som kan bli befruktade. Resultatet blir att de inte kan få barn på egen väg och därför behöver hjälp av en äggdonator om de önskar bilda familj.  

Det finns de fall där man själv känner sin donator men många väljer en anonym donator via en IVF-klinik. Kraven på den som ska genomföra en äggdonation är stora.

Grundliga tester för att skapa bra förutsättningar

En donator testas noga. Förutom att hon måste vara under 37 år undersöks hon även noga för sjukdomar – så väl existerande som ärftliga – och sociala omständigheter. Helst ska hon redan ha skaffat de barn hon önskar ha själv innan hon donerar.

De tester som tas för t.ex. HIV, syfilis och hepatit tas med ett halvårs mellanrum vilket innebär att det inte är en snabb process. Donatorn får heller inte utsätta sig för risken att smittas under det halvåret, om hon gör det måste processen börja om.

Även det mottagande paret får genomgå medicinska, psykologiska och sociala tester där deras lämplighet som föräldrar bedöms.

I väntan på ett ägg

Väntetiderna på äggdonation är med andra ord långa och man söker hela tiden nya donatorer. Bara resan fram till vetskapen om att man inte kan få barn på annat vis är lång, sen börjar en ny process.

Sedan några år tillbaks använder man sig av en teknik där man fryser ner de donerade äggen. På det viset behöver inte den kvinna som ska få ett donerat ägg behandlas parallellt med den kvinnan som ska donera och väntetiden kan därför kortas ner. Men hur många lyckas med IVF?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *