Är det fult att knacka dörr som säljare?

Swesake rekryterar säljare

Beroende på kultur och samhälle finns en delad syn på försäljningsyrket. I vissa delar av världen anses det ha hög status och i andra ses det som något negativt som väcker irritation hos människor. Trots den delade synen så är denna yrkesgrupp väldigt viktig för handel av varor och tjänster. Det är en väldigt viktig roll för hela landets utveckling. Men varför anser då många svenskar att det är fult att vara säljare?

Om vi blickar tillbaka till en tid före det moderna samhället med digitala möjligheter för säljprocesser, till en tid där dörrknackning var en stor del av de flesta säljares vardag. Med yrken som dammsugesäljare eller kontorstillbehörssäljare bestod arbetspassen av att besöka hem och arbetsplatser i hopp om lyckade försäljningar.
Denna metod, som var väletablerad för några årtionden sedan, finns idag i princip inte kvar vilket bland annat beror på att tekniken har förändrat kontaktvägarna. Kan orsaken även ligga i att säljarens status har gjort det svårare att attrahera nya personer till säljuppdragen?

Begreppet “sälja” betyder att du förmedlar information och ger människor mer kunskap om en produkt eller tjänst som denne behöver eller kan tänkas behöva. Även fast majoriteten av tjänster och produkter måste säljas vidare anses det som något fult att vara säljare. Hur kommer det sig? Har kanske telefonförsäljningens påträngande intryck med att ringa hem sent på kvällen satt en prägel för hela yrkesområdet?

Dagens säljare har gått mer till att vara en rådgivande roll i första hand och till sist en säljare. Bankrådgivare upplevs ofta ge kloka och objektiva råd där de föreslår placeringar som inte bara är bra för kunden utan även ger dem bästa provision. Ett sådant beteende kan vara en orsak till att många svenskar är suspekta mot rådgivning i säljrollen.

Intresset för säljjob är generellt väldigt lågt hos ungdomar där många anser det krävande eller ett ovärt arbete. Dessa tankar ligger ofta till grunden av att många ungdomar istället avvaktar till andra jobbmöjligheter och väljer en annan yrkesroll. Det många missar är att säljjobb är en utmärkt väg in på arbetsmarknaden och ett bra sätt att knyta kontakter.

Genom att byta ut ordet sälj i arbetstiteln till något annat så höjs genast statusen för hela tjänsten, oavsett perspektiv. Säljtjänster har fått nya namn som exempelvis försäkringsmäklare, fastighetsmäklare, pensionsrådgivare etc. Men räcker det att enbart byta namn på arbetstiteln?

Avslutningsvis säger Robert Klatzkow, Sales Marketing Director på Swesale (ett rekryterings- & bemanningsföretag med fokus på sälj, marknad och management):

”Näringslivet överlever inte om vi inte kan attrahera nya säljare till dessa roller. Men hur ska vi göra för att ändra attityden i samhället och för att lyfta denna viktiga yrkesgrupp”

Hur ser du på säljrollen i Sverige? Ser du hur vi skulle kunna förbättra synen på säljare och öka intresset för arbete inom denna yrkeskategori?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *