6 tips för ett givande utvecklingssamtal

För många chefer kan utvecklingssamtalet med medarbetare upplevas som något tidskrävande och svårt. Svårt på så sätt att man, oftast som anställd, kanske känner att det faktiskt inte leder till något konkret.

Följ experternas tips för ett bättre utvecklingssamtal.

1. Var förberedd
Struktur är A och O. Det är inte meningen att man ska ta samtalet ”lite som det kommer”. Det ska heller inte ses som en fikapaus med chefen där man lättsamt går igenom tankar och funderingar. Strukturera upp mötet och se till att ni, både chef och anställd, får ut så mycket som möjligt av samtalet.

2. Inte bara konstruktiv kritik
Samtalet är inte till för att enbart lyfta fram brister och vad som kan förbättras. Det är ett utmärkt tillfälle att gå igenom lyckade prestationer och vad man faktiskt åstadkommit under tiden.

3. Lyssna
Det är ingen intervju. Det är ett samtal, en dialog. Var aktiv i samtalet och hoppa inte bara från en fråga till en annan.

4. Var regelbunden
Ha minst ett samtal per år, helst två om möjligt. Sprid gärna ut samtalen under årets gång så att du som chef får möjlighet att faktiskt ta in samtalet och vad ni har kommit fram till. Det värsta man som anställd kan uppleva är samtal och konkreta åtgärder som bara rinner ut i sanden.

5. Det är inget lönesamtal
Se till så att det är tydligt redan innan mötet att utvecklingssamtal inte ska förvirras med ett lönesamtal. Spara lönediskussionen till ett senare tillfälle. Risken är att man misslyckas med att skapa en öppen och givande dialog och man samtidigt ska diskutera förutsättningar för löneutvecklingen.

Det viktigaste att komma ihåg är att faktiskt stå fast vid det man har sagt under ett utvecklingssamtal. Underminera inte dina anställda genom löften du inte kan hålla eller att du upplevs som passiv under samtalet. Visa ett genuint intresse av deras utveckling och var realistisk och ärlig med målsättningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *