5 tips för att komma igång med jobbansökningar

Det kan vara en seg process att komma igång när man ska söka ett nytt jobb, oavsett bransch. Vilket är rätt nästa steg? Vilka jobb finns och är attraktiva? Frågorna kan vara många. Några enkla tips att tänka på kan göra det enklare att komma igång.

  1. Vart vill du?

Kan vara den allra viktigaste frågan att börja med. Att utvärdera din befintliga situation och fråga dig vilken anledning du vill byta jobb. Är det för lönen? Är det för utvecklingen? Eller kanske vill du byta bransch? Om du kan besvara denna fråga på ett bra sätt för dig själv blir det lättare att ställa in krusen mot din destination. Känns det överväldigande, ta hjälp av någon närstående och ha en ”mini-intervju” om livet och vad du tycker är roligt, intressant och givande.

  1. Hitta en intressant bransch

När du har hittat svaret på var du vill då är det dags att nischa in sig på i vilken bransch denna önskan kan bli uppfylld. Kanske är det ett självklart val, för vissa kan det vara svårare. Exempelvis om du söker jobb inom marknadsföring finns det många branscher som söker personal. Men kanske en specifik inriktning som lockar dig? Ekonomi? Politik? Handel?

  1. Nätverka

Börja nätverka med människor som du tror skulle kunna ha nytta av dig och som kan hjälpa dig på vägen. Finns det seminarier eller kurser inom branschen du vill in i? Känner du någon i branschen som kan presentera dig för nya kontakter? Kom ihåg att många jobb inte annonseras ut på jobbsiterna utan förmedlas via kontakter. Människor gillar att hjälpa varandra och rekommendera andra som man gillar och tycker är duktiga.

  1. Uppdatera CV och personligt brev

Se till så att du alltid har ett uppdaterat och relevant CV med vad du gjort och vad du är duktig på. Lyft fram vad du kan bidra med och hur du vill utvecklas. Lagom personligt men framför allt proffsigt och gärna med en bild som är representativ, skippa semester eller festbilden.

  1. Kontakta rekryteringsföretag

Det kryllar av rekryteringsföretag som ständigt rekryterar spännande tjänster. Det finns säkerligen rekryteringsföretag som är nischade inom tjänster eller branscher du är intresserad av. Registrera CV i CV-bank och kontakta gärna företaget eller rekryteringskonsulter direkt för att se om de kan träffa dig personligen. Då får de en känsla för din profil och kan ha dig i åtanke när intressanta tjänster dyker upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *