5 användbara tips till företagets krisplan

536478-stock-market-trend

Ibland inträffar PR-kriser som kan skada varumärkes rykte allvarligt och i den digitala kommunikationen är det lätt hänt att en PR-kris får spridning väldigt snabbt. Dock verkar en hel del företag ändå stå oförberedda inför en situation som denna. Oavsett om ledningen bedömer det som osannolikhet för en allvarlig kris som sådan att inträffa, kan konsekvenserna komma att bli förödande när det väl händer. Här är därför 5 användbara tips som ni kan addera till er krisplan:

  1. Agera snabbt

Som bekant så är tid pengar och kommunikationen är den sociala valutan. Naturligtvis vill ni rådöra med ledningen eller er PR-byrå för att fastlå hur ni ska gå tillväga då ni angriper problemet, men viktigt att tänka på då är att allt i den digitala världen alltid går lite fortare. Genom att avvakta med att kommunicera eller att erkänna ett problem kan istället förvärra situationen. Informera företagets följare omedelbart om att ni tittar på frågan vid konfrontation och att ni återkommer senare med en närmare uppdatering angående ärendet.

  1. Skuldbelägg aldrig någon annan och be uppriktigt om ursäkt

Kunderna förväntar sig alltid att ett företag rättar till efter sina misstag, så det är alltså inte läge att börja peka finger eller förminska det existerande problemet. Acceptera skulden, be ärligt om ursäkt och se till att kunderna är medvetna om att du kommer att ta hand om situationen. Detta är givetvis förutsatt att företaget verkligen har begått ett misstag, att ursäkta sig för ofta kan istället sätta företagets trovärdighet på spel.

  1. Data

För att bromsa ryktesspridning angående en kris är det bästa att säga det som situationen kräver, till exempel att delge grundläggande fakta.

  1. Det må vara borta, men aldrig glömt

Visserligen går uppdateringar att radera från era sociala plattformar. Dock ska ni aldrig ta för givet att det inte finns någon som redan sparat informationen eller att det inte kan dröja sig kvar i något system i väntan på bli upptäckt. Allt som publiceras digitalt, kommer också att stanna digitalt.

  1. Möt kritikerna

Efter att ha genomlidit en pinsam tabbe på internet kan det vara frestande att ursäkta sig för att sedan låtsas som att ingenting har hänt. Ta er istället tid att ge individuella svar på en del av den kritik som nått er. Kom ihåg att svaren bör vara  både uppriktiga och personliga. Med transparens kommer ni längre än ni tror. Människor vill bli sedda, så med en personlig och individuell bekräftelse kan ni rädda mycket.

Källa: http://www.resume.se/blogg/johanna-lindskog-lindell/2015/10/14/fem-tips-som-ar-bra-att-lagga-till-i-krisplanen/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *