4 sätt för ett varumärke att lyckas med storytelling

1596186-pen-in-hand

Människor är benägna att instinktivt dras till varumärken som är mer autentiska och trovärdiga än vad konkurrenterna är. Hur kan då ditt varumärke dra nytta av det här? Trovärdiga berättelser kan hjälpa dig att skapa känslomässiga relationer med dina kunder, men hur gör du för att relatera dina berättelser tillbaka till målgruppen? Nedan följer fyra taktiker som kan addera ett lager av trovärdighet till din content marketing.

Starta med ett tydligt syfte

Många skribenter påstår att det bara finns en regel för att skriva bra – visa vad du vill säga, men berätta inte med ord. Med det menas att för att kunna övertyga dina läsare måste du visa detaljerat vad du erbjuder. Men innan du lägger till detaljerad information måste du fundera över vad du vill förmedla i berättelsen. På samma sätt när du ska ta fram en berättelse för ditt varumärke krävs det att du startar med ett tydligt syfte för att sedan skapa innehåll kring syftet, så att läsarna har möjlighet att förstå och bry sig om din berättelse.
”Ju tydligare varumärken är med sitt syfte, desto mer kan de använda det som ett filter för beslut och interagerande i marknadsföring. Om inte varumärket har en tydlig agenda kommer inte konsumenterna att veta hur de ska värdera företaget”, säger Brandom Murphy, Chief Strategy Officer på 22squared.

Refinery29, en hybridsajt av innehåll och e-handel, är ett bra exempel på detta. Företaget har positionerat sig själv som en sida för stilfulla kvinnor, och därifrån utvecklar de innehåll kring ämnen som dessa kvinnor bryr sig om – mode, livsstil, skönhet, hälsa och nöje. Sidan hade 15.9 miljoner unika besökare i mars i år, jämfört med 9.2 miljoner från samma tidpunkt föregående år. Enligt företaget kom 83 % av deras intäkter 2014 (uppskattningsvis över 50 miljoner dollar) från det redaktionella innehållet. Det visar att läsarna och kunderna hos Refinery29 verkligen uppfattar varumärkets syfte.

Uppmuntra konsumenterna att engagera sig

När du väl har ett tydligt syfte bör du studera din publiks beteende och utveckla innehåll som gynnar målgruppen.
”När vi tar fram trovärdigt och äkta innehåll för våra kunder gör vi mycket research för att kunna skapa kulturella fotavtryck, för att förstå vad som händer i deras bekantskapskrets och var vi kan skapa värde”, säger Trevor Guthrie, en av grundarna av Giant Spoon, en byrå som sköter GE:s mediastrategi och genomförande. Guthrie ger ett exempel på ett event som anordnades för GE på SXSW förra året, där en enorm grill var designad för att demonstrera sambandet mellan GE’s högteknologiska system och dataanalyser på ett lättförståeligt sätt. Inuti grillen fanns fem sensorer som hela tiden mätte temperatur, fuktighet och rökhastigheten och deltagarna kunde twittra ut upplevelsen med hashtagen #BBQscience
”Hur skulle GE kunna kommunicera med deltagarna på SXSW? Vi kom på att alla i Texas kände till BBQ”, säger Guthrie. ”Anställda och forskare på GE delgav sin synvinkel runt grillande och vi la märke till att bra konversationer drog igång.

Givetvis kanske du inte har en budget som GE där du kan skapa ett iögonfallande projekt av ovanstående kaliber, men du kan använda kundernas sociala fotspår för att marknadsföra dina produkter och tjänster. Du kan till exempel be kunderna att lägga upp bilder och inlägg på sociala medier eller engagera dem att dela med sig av det som intresserar dem.
”Det behöver inte nödvändigtvis vara en stor och avancerad kampanj. Ibland behöver du bara ställa dig frågan ’vad är anledningen till att folk kan vilja prata om oss?’ och sedan ge dem en utlösare”, säger Murphy på 22squared.

Lita på kraften från ambassadörer

För att kunna anknyta mer direkt till kunderna på ett organiskt sätt måste du se till att det som sägs inte bara kommer från dig. Ett sätt att göra det är med hjälp av influencer marketing, vilket innebär att låta en känd eller inflytelserik person kommunicera ut ditt budskap åt dig, oftast i sina egna kanaler. En studie från maj 2015 visar att 69 % av över 600 marknadsförare sa strategin med att använda ambassadörer gett positiva resultat, och 84 % förväntades lansera minst en kampanj som involverade ambassadörer det närmsta året.

Många stora varumärken har tagit fasta på den här taktiken. I juni i år samarbetade Dr Pepper med Speakr, en nystartad plattform för influencer marketing, för att lansera en kampanj med ambassadörer som sträckte sig över Vine, Instagram, Snapchat, Twitter och Periscope. Kampanjen resulterade i den populära showen ”Lip Sync Battle”. Speakrs sociala påverkare postade inlägg på olika plattformar och bjöd in sina följare att hänga med dem till Lip Sync Booth i Times Square. Kampanjen genererade mer än en miljon sociala interaktioner inom en vecka efter att kampanjen lanserats. Idag finns det många företag som arbetar med influencer marketing och ambassadörer för att sprida innehåll till de som kan vara intresserade. Att låta budskapet komma från en extern person ökar också trovärdigheten i produkten eller tjänsten.

Ärlighet hjälper

När du har ett tydligt syfte och kan skapa innehåll utifrån det syftet behöver du vara transparent med hur du lever upp till syftet. Med andra ord är det bra att erkänna dina svagheter och misstag. Många gånger känner sig kunderna mer lojala mot ett varumärke när de är ärliga och öppna med sina problem, eftersom ärligheten ger varumärket en mänsklig prägel. Biluthyrningsföretaget Avis klassiska tagline ”We Try Harder” höll i 50 år innan det ersattes 2012 av ”It’s Your Space”. Kampanjen blev en enorm succé för Avis och hjälpte företaget att gå från en förlust på 3,2 miljoner dollar till en vinst på 1,2 miljoner dollar för första gången på tretton år.

Människor dras instinktivt till varumärken som är mer autentiska och trovärdiga än konkurrenterna. För att kunna sticka ut måste du vara tydlig med ditt syfte och ge din publik möjligheter att berätta egna historier om ditt varumärke. Och givetvis kommer du att få fler affärer med ärlig marknadsföring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *