4 anledningar till att byta karriär

image_2

Att välja karriär kan vara svårt. Kanske vet du vad du är bra på och vad du känner passion för, men hur hittar man jobbet som motsvarar det? Vare sig du befinner dig i början av din karriär eller redan har funnits där ett tag finns det en rad punkter man kan utgå från när man söker den rätta tjänsten.

Undersök om du verkligen är i fel bransch

Om du funderar över att byta jobb eller karriär behöver du först och främst ta reda på vad som inte känns rätt. Är det tjänsten i sig eller är det hela arbetsområdet?
Många personer som behöver ett karriärbyte är ofta främst i behov av att byta arbetsplats eller arbetsgivare. Ofta är det bara arbetskulturen som man inte trivs i.

Om du trots allt frekvent känner dig orolig, uttråkad och stressad så kan ett jobbyte vara nödvändigt.
Att hämna i fel bransch kan bero på en mängd olika saker. Kanske har man valt ett jobb för att göra en vän eller en familjemedlem nöjd, för lönen eller för att det helt enkelt kändes som en bra ide när erbjudandet kom.

Fundera över vad du vill – och vad du inte vill

När du har kommit till beslutet att byta karriär blir nästa steg att fråga sig själv vad man verkligen söker i sitt kommande, framtida anställning. Jane Sunley, författare till boken ”It’s Never OK to Kiss the Interviewer”(LID Publishing, 2014), menar att det är viktigt att sätta specifika och genomtänka mål när man star inför en ny karriärriktning. Ställ dig frågor som; Vad tycker jag om att göra? Vilken kompetens behöver jag för att uppnå dessa mål? Vad är jag bra på? Vad tycker andra att jag är bra på? Vad är du bättre på än andra?

När du kan ge svar på frågorna kommer du få en bättre insikt över vilken karriärsväg du ska ta, menar Sunley.

Utvärdera din bakgrund, kompetens och personlighet

När du vet vad vad du vill få ut av din karriär, utvärdera din kompetens inom ditt valda arbetsområde. Här är det viktigast att se över din bakgrund (utbildning, tidigare erfarenheter, praktiska färdigheter) och din personlighet (värderingar, intresse, karaktärsdrag).
Man ska trots detta anpassa varje utvärdering efter vilken tjänst man söker. En högskoleexamen kan självklart hjälpa till att nå drömjobbet, men det är inte alltid vägen till att knipa en visst tjänst. En person med rätt personlighet, ambition och vilja att löra sig kan räcka nog. Den idieala tjänsten är en tjänst där din personlighet och din bakgrund samspelar.

Var öppen för alla möjligheter och chanser

Om du söker efter en ny roll eller en ny väg i din karriär är det alltid viktigast att hålla alla dörrar öppna för möjligheter och chanser som kan dyka upp. Om du är ny på arbetsmarknaden bör man inse att det tar tid att utforska intressen och karriärsvägar.

Lita på dina egna insikter och slås inte ner av nejsägare. Ett nej kan vara en del av processen att hitta drömjobbet.

Det är aldrig för sent att söka efter drömkarriären, även om du har varit på fel väg fram tills nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *